Landstede Basketbal heeft zondag voor het tweede opeenvolgende jaar de David Cup gewonnen. Dit toernooi wordt ieder jaar georganiseerd door Red Giants uit Meppel en is opgericht om basketbalclubs in de voorbereiding een toernooi te geven in eigen land, waarin in twee dagen tegen twee ploegen wordt geoefend/gespeeld. In de afgelopen jaren nam Red Giants als "David" het op tegen "Goliath", welke over het algemeen vertegenwoordigd werden door teams uit de DBL. Dit jaar had de David Cup een primeur door de eerste buitenlandse deelnemer, namelijk de Kirchheim Knights. Reden voor Red Giants om dit jaar de "David" over te dragen aan het Duitse team. Naast de Duitsers, waren titelverdediger Landstede Basketbal Zwolle, Apollo Amsterdam en Forward Lease Rotterdam van de partij.

De eerste wedstrijd om de David Cup werd gespeeld door twee debutanten op het toernooi. Apollo Amsterdam nam het op tegen Rotterdam Basketball. Apollo wist de wedstrijd te winnen met 75-64 en plaatste zich daarmee als eerste voor de finale op zondag.

De tweede wedstrijd om de David Cup was tussen titelverdediger Landstede Basketbal en de buitenlandse debutant Kirchheim Knights. De Kirchheim Knights, uitkomend in de ProA, speelt normaal voor een kleine 2000 toeschouwers hun thuiswedstrijden en met een budget vergelijkbaar aan Landstede Zwolle zouden ze niet misstaan in de Nederlandse eredivisie. Landstede begon deze wedstrijd niet geheel compleet. Keime Helfrich en Olaf Schaftenaar moesten wegens blessures aan de kant blijven. Daarnaast ontbrak Bart van Schaik i.v.m. EK verplichtingen op het 3x3 toernooi voor de mannen U18 en Meppeler jongeling Elay Wirjo was afwezig i.v.m. deelname aan de voorronde NBB Beker voor de mannen U20. Ondanks de afwezigen kon Herman van den Belt volledig beschikken over alle nieuwe spelers. Landstede wist zijn eerste wedstrijd dan ook overtuigend te winnen met 84-69 en plaatste zich daarmee als tweede team voor de finale.

In de finale namen de Zwolse basketballers het op tegen de heren van Apollo Amsterdam. Dit keer zonder Noah Dahlman, welke in de vorige wedstrijd een blessure op liep. Zijn vervanger was Elay Wirjo. In de eerste twee kwarten bleef het verschil tussen beide ploegen steeds zo’n tien punten in het voordeel van de Zwollenaren. Via een 23-14 stand aan het einde van het eerste kwart stond de formatie van coach Herman van den Belt bij rust al met 39-29 voor. In het derde kwart bleven de Amsterdammers nog enigszins in het spoor (58-43), maar in de laatste tien minuten beschikte Landstede duidelijk over de langste adem. Na vier kwarten stond er een klinkende 84-48 zege op het bord. De toernooiwinst was daar en het beeld dus opnieuw in Zwolse handen.

Landstede 1 winnaar

Foto: Ivonne de Bruin (c)

Bron: Site Landstede Basketbal en Facebook pagina David Cup